Ingrediënten

  • 2 el Euroma Speculaaskruiden
  • 350 gr tarwebloem
  • 230 gr roomboter
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 6 jonagold appels
  • 2 eieren
  • rasp van 1 mandarijn
  • 1 el maïzena
  • 1 tl vanille extract

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 175 graden Celsius (boven- en onder warmte).
  2. Meng de bloem met de witte basterdsuiker, een snufje zout, o,5 el Speculaaskruiden en de rasp van de mandarijn. Snijd 200 gr boter in kleine blokjes en voeg samen met een losgeklopt ei. Kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
  3. Maak van 2/3 van het deeg een bol en ook van de overige 1/3. Wikkel beide in huishoudfolie en laat rusten terwijl je de vulling maakt.
  4. Schil de appels en verwijder de klokkenhuizen. Snijd de appels in plakjes.
  5. Verhit de resterende boter in een koekenpan.
  6. Voeg de plakjes appel, de donkerbruine basterdsuiker, de vanille extract en de overige speculaaskruiden toe en bak dit aan tot de appels zacht beginnen te worden.
  7. Voeg de maïzena, meng door en laat afkoelen.
  8. Rol op een bebloemd aanrecht het portie deeg van 2/3 uit tot een grote lap en beleg de springvorm hiermee, inclusief de zijkanten.
  9. Vul de taart met het appelmengsel.
  10. Rol het overige deeg uit en snijd de helft in stroken en de rest in Sinterklaas vormpjes. Beleg de taart kruislings met de stroken en versier met de Sinterklaas vormpjes.
  11. Smeer het deeg in met het resterende opgeklopte ei en bak 50 tot 60 minuten af, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  12. Garneer optioneel met Sinterklaas snoepgoed.

Tip

Print Sinterklaas vormen (chocoladeletter, een mijter, een cadeautje, de staf) uit en knip deze uit. Gebruik dit als leidraad om de vormpjes uit te snijden.

Waardeer gerecht (0)