Pittig, aards en in balans. De basis van deze melange staat gelijk aan de relaxte sfeer van Suriname. Eén van de meest bekende gerechten hiervandaan, roti, is er eentje die iedereen een keer in zijn leven zou moeten eten. De simpele basis van aardappel, kip en kousenband wordt compleet met ei, rotivellen en – misschien wel het belangrijkste onderdeel – de mix van pure kruiden en specerijen.
Achtergrond
Suriname, ofwel ‘de groenste schat van de aarde’, biedt naast zijn groene jungles ook indrukwekkende rivieren, een bruisende hoofdstad en een verscheidenheid aan smaken. De diverse bevolkingsgroepen in dit kleinste land van Zuid-Amerika zorgen voor veel verschillende gerechten. In Nederland is roti de meest bekende. Officieel is roti de naam van een Indiaas platbrood, daar komt het dan ook vandaan. Het belandde vervolgens in Suriname en daar is er een gerecht van gemaakt. Dit gerecht is vervolgens met Surinamers mee naar Nederland gekomen.
Balans is misschien wel het juiste woord voor de mix aan smaken die er gebruikt wordt.
Balans is misschien wel het juiste woord voor de mix van smaken die er gebruikt wordt. Typische Surinaamse gerechten zijn onder andere Saoto-soep (Surinaamse kippensoep), Heri Heri (een gerecht van banaan, zoete aardappel en cassave) en uiteraard de welbekende roti, op smaak gebracht met masalakruiden. Masalakruiden, een mix van onder andere koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella zaad, fenegriek en peper, is tevens de basis van onze melange.
Verkrijgbaarheid
Dit product is verkrijgbaar bij Albert Heijn, Picnic en Librije's winkel in Zwolle.
Ingrediënten
ui, nigella zaad, paprika, kurkuma, mosterd, korianderzaad, knoflook, komijn, zwarte peper, chili, tomaat, fenegriek, peterselie. Bevat geen toegevoegd zout.
Toepassing
Wil je de originele roti maken? Zorg dan in ieder geval voor gekruide kip, gekruide aardappels, kousenband, ei en uiteraard een rotivel. Én eet het met je handen door stukjes brood te gebruiken als ‘lepel’.
Euroma Surinamese Roti is niet alleen lekker in zelfgemaakte roti, maar kun je ook goed gebruiken in (vegetarische) curry’s, zelfgemaakte eiersalade of een stoofgerecht met kerrie. Houd in gedachten dat balans belangrijk is, verder kun je zoveel experimenteren als je wilt en naar hartenlust gaan ontdekken.